Mensendieck / Cesar
praktijk
Merwesteyn

Mensendieck
praktijk
Merwesteyn

Slaapoefentherapie

Valt u moeilijk in slaap, wordt u ’s nachts vaak wakker of kunt u vroeg in de ochtend niet meer slapen? Merkt u dat u niet uitgerust wakker wordt en overdag moe blijft? Heeft u last van concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel of piekeren? Dan zult u zeker baat kunnen hebben bij behandeling door een slaapoefentherapeut.

Een brede kijk op uw nachtrust

Gelukkig is slapeloosheid bijna altijd goed te behandelen. Lekker slapen is namelijk écht aan te leren. U kunt zelf heel veel doen om uw natuurlijke slaap (gewoonte) te herstellen. Ook in perioden van stress en zorgen.
De slaaptherapie is volledig gericht op uw persoonlijke situatie. Tijdens de begeleiding leert u de oorzaak van uw slaapprobleem te begrijpen. U leert verbanden te leggen tussen de activiteiten die u overdag, ’s avonds en ’s nachts doet (of niet doet) en uw slaapkwaliteit.

De dag beïnvloedt de nacht en een slechte nacht heeft invloed op uw dag

Wanneer u slecht slaapt of slaap tekort komt, heeft u hier last van in uw dagelijks functioneren. Daarnaast beïnvloeden uw gevoel, denken, handelen en omgeving uw nachtrust. Een slaapprobleem is daardoor een 24-uurs probleem. Hoe u dagelijks functioneert heeft invloed op uw slaap. Wanneer u bijvoorbeeld overdag en ’s avonds maar ‘doorgaat’ zonder voldoende rust en pauze te nemen, zullen uw lichaam en brein als u in bed stapt, nog veel te alert zijn. Ontspannen zijn in hoofd en lijf is de belangrijkste voorwaarde voor een goede nachtrust en uitgerust wakker worden.

De aanpak

U krijgt waardevolle ademhaling- en ontspanningsoefeningen om mentaal en fysiek volledig tot rust te komen. Hiermee brengt u het slaapcentrum in de diepe hersenen tot rust.
Tijdens gesprekken wordt u inzicht en adviezen gegeven om concreet te leren wat u kunt doen om weer makkelijker in slaap te vallen (bijvoorbeeld  wat u overdag kunt doen om ’s nachts beter te slapen). U leert uw gedachten te onderzoeken (welke gedachten u wakker houden) en methoden om uw (pieker) gedachten ’s nachts te verminderen. U leert beter met stress om te gaan.
Zo pakt U met de behandeling de oorzaak van het slaapprobleem aan. Dit is op lange termijn effectiever en gezonder dan slaapmedicatie en uiteraard gezonder.

Voor vergoeding van deze behandeling verwijs ik u naar uw aanvullende verzekering voor oefentherapie Mensendieck therapie.
Er is geen verwijsbrief voor oefentherapie Mensendieck/Slaapoefentherapie nodig.
U kunt rechtstreeks met ons contact opnemen.

Voor verdere informatie zie: www.slaapoefentherapie.nl

Slaapproblemen bij kinderen
Behandelend therapeut Carlijn Dolmans-Hermans

Slaapproblemen bij kinderen zijn er altijd al wel geweest. Kinderen vormen de grootste groep van alle slapelozen. Echter in dit digitale tijdperk dreigen slaapproblemen nog verder toe te nemen. Kinderen zitten tegenwoordig vaak en lang achter beeldschermen, bewegen minder en slikken bij slaapproblemen vaak melatonine alsof het geen enkele kwaad kan… Wanneer onvoldoende aan de slaapbehoefte van het kind wordt voldaan nemen ook de lange termijn gevolgen van slaapproblemen toe, zoals onder andere:
Slechte slaapgewoonten, angst, depressie, overgewicht, diabetes, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, gedragsproblemen en een verstoord bioritme.
Slaapproblemen bij kinderen kunnen ook eigenlijk een probleem van de ouders zijn. De ouders hebben bijvoorbeeld geen geduld, de wakkere momenten komen hen niet uit, ze hebben het kind onhandige gewoontes aangeleerd of ze kunnen moeilijk consequent zijn. Door spanningen in huis of tussen de ouders kan een slaapprobleem ontstaan omdat het kind zich bijvoorbeeld niet veilig voelt of gewoonweg zelf te gespannen is.
Bovenal zijn slaapproblemen bij kinderen ongewenst en ongezond. Ze blijven niet zonder gevolgen.
Als kinderslaapoefentherapeut en Psychomotorisch Kindertherapeut kan ik u een goede begeleiding geven en adviezen geven over:

 • sport en beweegadviezen voor je kind
 • ontspanningsoefeningen om samen te doen
 • het gebruik van slaaphulpmiddelen zoals boekjes, slaapschaap, stickerkaarten…
 • gezond slaapgedrag
 • juiste slaapgewoonten
 • richtlijnen voor een gezonde slaap
 • structuur geven aan de dag en de nacht
 • U krijgt een soort scholing over de kinderslaap, psycho-educatie

Ik leer uw kind slaapoefeningen om

 • beter te ontspannen
 • het hoofd stil te krijgen
 • de aandacht naar veiligheid en rust te verleggen (focussen)
 • “uit het hoofd in het lijf” te komen, lichaamswerk
 • ook overdag eens te verstillen middels mindfulness oefeningen voor kinderen
 • Er zijn tevens oefeningen bij die u als ouder samen met uw kind kan doen om de slaap te bevorderen.

Ondersteunende materialen bij slaapproblemen bij kinderen en pubers
Slaapproblemen bij kinderen

Ik kan u adviseren over leuke helpende boekjes, stickerkaarten, spelletjes tegen angst, wekkers die aangeven wanneer het “opsta tijd” is, tegoed bonnen voor uit bed komen enz. enz.… Deze hulpmiddelen halen de spanning van het bed ritueel en het slapen af, waardoor uw kind rustiger zal gaan slapen en u zelf prettige ruggensteun ervaart door de aangereikte hulpmiddelen.
Wil u graag hulp bij het slaapprobleem van uw kind en daarmee ook de oplossing voor uw eigen slaaptekort? Ik sta voor u klaar!!

Mensendieck / Cesar
praktijk Merwesteyn

Hoofdlocatie:

Het Palet
Dudokplein 225A
3315 KH Dordrecht

Nevenlocaties:

Burgemeester de Raadtsingel 21
3311 JG Dordrecht

Singel 78
3311 SJ Dordrecht